Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Δρόμος μεταξύ Ουρανού και Γης



Γιώργος Χριστοδουλίδης
ΔΡΟΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΚΑΙ ΓΗΣ
Ποίηση, ISBΝ: 978-960-9441-38-4, διάστ. 17Χ21, σελ. 64, τιμή 7,00 €


O Γιώργος Χριστοδουλίδης στην 5η του ποιητική συλλογή Δρόμος μεταξύ Ουρανού και Γης αναζητεί τις γέφυρες που ενώνουν τον κόσμο των ανθρώπων με τον κόσμο των ψυχών. Εμφορούμενος από την αρχική πρόθεση, οδηγείται τελικά και μας οδηγεί σ’ ένα αποσιωπημένο ζητούμενο, που είναι η εκ των προτέρων χαμένη αναμέτρηση με τη σύγχρονη οδύνη του καιρού μας. Μια αναμέτρηση που στη διαδρομή της, συναντά και ενσωματώνει, σε διάφορα ποιήματα, μνημονεύσεις σε αγαπημένες μορφές, μυθολογικές ή μη, ζώσες ή εκλιπούσες, το ίχνος των οποίων παραμένει ανεξίτηλο «σε στέρεο έρεβος».
Η ποίηση του Χριστοδουλίδη και σ’ αυτήν τη συλλογή, συγκρατεί όλα τα κοινωνιολογικά της στοιχεία, την εξωστρέφειά της, καθώς και τον προσανατολισμό της στην πραγματεία αφενός, “μεγάλων” ζητημάτων του καιρού μας, αφετέρου πιο υπαρξιακών αλλά πάντα επίκαιρων.
Διατηρώντας την αμφισημία της γραφής του, ο ποιητής μας καθιστά μάρτυρες της δραματικής αίσθησης της φθοράς και του ανέλπιδου του λόγου του. Η αδυσώπητη απομόνωση των μη προνομιούχων στο κοινωνικό περιθώριο, επιβεβαιώνεται από το χαμίνι της γειτονιάς που βρίσκει λιχουδιές μέσα στα σκουπίδια, η πρωινή εικόνα των παγωμένων μεταναστών επιβιβάζεται λυτρωτικά στο φανταστικό λεωφορείο, η βουή του έρποντος στρατού των πεινασμένων «που αν κάνει να σηκωθεί, θα πέσει μέσα σε προκατασκευασμένους τάφους», μετατρέπει τους στίχους σε βέλη που όμως πάντοτε αστοχούν.
Ο ποιητής δεν είναι πια παρατηρητής, αλλά βιώνει ως δική του την φρίκη του καιρού του, αναπλαστικά, αλλά και ως μαρτυρία. Ορισμένα ποιήματα, μας θυμίζουν ότι ακόμη δεν απελπιστήκαμε αρκετά, άλλα, ότι η λύτρωση διέρχεται όχι μέσα από συμπληγάδες, αλλά “επιστροφές”, όπως ο κονιορτός που γίνεται γη, ο ίσκιος που επιστρέφει ως σώμα. Μέχρι και η ανάσταση του Λαζάρου, ιδωμένη από τη σκοπιά του ίδιου του αναστημένου υποβάλλεται στον προβληματισμό της “επιστροφής” στην προ του θαύματος, κατάσταση πραγμάτων.
Η κυριαρχική επιδίωξη του Δρόμου μεταξύ Ουρανού και Γης, η αναζήτηση των γεφυρών του εδώ με το πέραν, κορυφώνεται στο ομώνυμο και πιο εκτενές ποίημα της συλλογής, όταν η μορφή του νεκρού παππού, ο οποίος με βήματα που βυθίζονται στην άσφαλτο, άλλοτε περπατητής της ζωής, τώρα περπατητής στον κόσμο των ψυχών, οδηγεί τον ποιητή, στην τελική, συνάμα τρομαχτική, αυτογνωσία της εγχειρήματος του.





Ο Γιώργος Χριστοδουλίδης γεννήθηκε στη Μόσχα το 1968. Μεγάλωσε στη Λάρνακα της Κύπρου και το 1987 επέστρεψε στη ρωσική πρωτεύουσα, όπου σπούδασε δημοσιογραφία στο πανεπιστήμιο Λοµονόσοφ. Μέρος της δουλειάς του έχει μεταφραστεί στις πλείστες ευρωπαϊκές γλώσσες. Δεκατρία ποιήµατά του συμπεριλήφθηκαν σε αυτόνοµη γερµανο-ελληνική έκδοση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ποίησης του Βερολίνου 2010. Το 2011, 150 ποιήµατά του μεταφράστηκαν στα βουλγάρικα υπό τον τίτλο Ονειροτριβείο (Σόφια, εκδ. Πλάµικ). Οι συλλογές του, Ένια (1996) και Ονειροτριβείο (2001), έλαβαν το Α' Κρατικό Βραβείο Νέου Λογοτέχνη και Πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Κύπρου, αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: